En el nom de Bach de MARIA MAGDALENA GARZÓN I TORRANDELL
(suport Teatre Principal) - intercanvi amb residència L’Animal a l’esquena.

Dates: 30/08 – 10/09/21

Sinopsis:
En el nom de Bach és una peça de dansa i música, en format de trio, i que contempla la interpretació de l’obra musical en viu. De l’ampli repertori musical del compositor Johann Sebastian Bach he escollit, per la present ocasió, L’art de la fuga (Die Kunst der fuge), BWV 1080. Aquesta obra, inacabada en el moment del compositor, es compongué amb la idea que fos un conjunt d’exemples de les tècniques del contrapunt. La seva aparent simplicitat harmònica - com si fos un estudi- i el fet que estigui construïda a partir de moviments independents, que poden ser combinats, alternants i repetits fa que ens proporcioni un marc de treball versàtil i suggerent per a la coreografia. En el nom de Bach és una peça de dansa i música que pretén seguir en la línia d’investigació encetada des de fa tres anys i que posa en qüestió la relació escènica entre la música i la dansa. Si bé la història de la relació entre ambdues arts ens porta a fer una reflexió profunda entorn dels principals moviments artístics; de les seves manifestacions, estètiques i procediments, aquest projecte, almenys per al moment, no pretén ser un objecte historicista ni d’investigació entorn la música i la dansa barroca. Això no obstant, l'apropament entre els dos llenguatges vol recobrar l'essencialitat del gest sonor i corporal en una gramàtica comuna, sense tamisats ni càrregues convencionals. Treballar a partir d’una música escrita a priori, composta per a ser ballada o no, propicia un marc de treball concret i definit, alhora que confereix un ampli ventall de possibilitats i estratègies compositives. D’aquesta manera, i succintament, l’obra de Bach se’ns presenta com un bosc de símbols, com un continent sencer de peripècies. La seva vasta complexitat i ramificacions semàntiques ens porten a desgranar la poètica d’un procés d’elaboració artesanal, a treballar des de referències dels elements patrimonials culturals, i a posar l’accent en la minuciositat de la manipulació del material com a element compositiu. En aquest mateix sentit, En el nom de Bach és un desig de fer valdre la música ja feta, escrita. Atrevir-nos a treballar des de l’obra de Bach és un gest arriscat i exigent. Des de l’admiració i el respecte, aprofundir tímidament en l’estudi de la seva obra ens revela el sentit de la professió com a coreògrafa:

“La música de Johann Sebastian Bach és un acte íntim de professió. Tan íntim que només es pot concebre des de l’hàbit, des de la pràctica quotidiana d’una litúrgia que s’articula a través de l’ofici manual i sincer. Per això diem que totes les veus que embasten el seu tapís són el resultat del joc amb contrapunts de notes, una iridescència de l’acte més essencial de relligar”
Jordi Alomar, musicòleg

Així mateix, tenir l'oportunitat de participar de prop en el procés de creació de What is the Word a partir de la música de Morton Feldman de Constanza Brncic, o la vinculació professional i personal a la creació més recent de Mal Pelo entorn de l’obra de Bach ens ha permès redirigir la pràctica artística i integrar nous procediments. Igualment com donar una nova perspectiva al treball del cos i la creació i valorar-ne els mètodes i estratègies dins el context actual. Si bé treballar des de la música no és res nou, pensem que el fet que, actualment- en què els espais sonors i la creació ex-novo prevalen-, una proposta que parteix de l’arqueologia musical i de referències clàssiques promou el pensament entre el que és nou i el que és antic, ¿una certa tendència a la tradició innovada?

Biografia:
Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de Girona i actualment estudiant del quart curs del Grau Superior en Coreografia a l’Institut del Teatre de Barcelona.

Al 2017 va ser guanyadora de la Beca de l’Observatori de les Arts Escèniques Aplicades de l’Institut del Teatre pel projecte Mirall dins un mirall creació en dansa en l’àmbit de la diversitat visual.

Va rebre formació sobre performance fluxus amb Josef Nadj i Peter Gezma a TanzLabor Frankurt, teatre d'objectes amb Xavier Bobés. Museu d’Art Contemporani Es Baluard, Palma i dansa i dramatúrgia amb Constanza Brncic i Victòria Szpunberg al Centre de Creació La Caldera, Barcelona.

Al 2010 va fer una residència a Berlín amb Juschka Weigel, Jun Sun Kim i Elias Cohen de la companyia de dansa-teatre Kosmos in Movement.

Formació regular en dansa contemporània, dansa teatre, improvisació i composició a l'Escola Municipal de Dansa de Celrà (Girona) amb Carme Renalias, Julyen Hamilton, Bea Fernández, Cia. Mal Pelo, Nicole Balm, Constanza Brncic, Sofía Asensio, Jordi Casanovas, Ula Korn i Lawrence de Maeyer, entre d'altres.

Tallers i cursos amb Lisa Nelson (tuning scores), Germán Jáuregui, Companyia Raravis, Marta Carrasco, Àngels Margarit, Jackie Taffanel, Carmelo Salazar, Steve Paxton i d'altres a l'Animal a l'Esquena, l'Estruch de Sabadell, Perpinyà, La Poderosa de Barcelona, Espai R de Palma, etc.

Formació en tècnica Graham, contemporània i improvisació a l'Escola de Teatre el Galliner i al Centre de creació artística l'Espiral amb Natàlia Espinet, Eduard Teixidor, Dinora Valdivia. Girona.

Intèrpret en la peça de creació “Teresa” dirigida per Andrés Corchero estrenada Mercat de les Flors en març 2021.